Puszyste, pulchne, bardzo sycące i pachnące – przyrządź samodzielnie pyszne amerykańskie pancakes i rozpocznij dzień na słodko!
Składniki:
– 200g mąka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżka cukru
– 1 jajko
– 310 ml mleka
– 60g roztopionego masła + do smażenia
– ½ Łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
W mniejszej misce rozbij jajko i wlej mleko.
Dodaj roztopione masło i esencję waniliową do jajka i mleka, użyj widelca, aby wymieszać, aż wszystko się dobrze połączy.
Zrób dołek w suchych składnikach i wlej mokre składniki. Mieszaj ciasto razem drewnianą łyżką, aż nie będzie już żadnych dużych grudek.
Aby usmażyć naleśniki, podgrzej ciężką patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia jest gorąca, dodaj niewielką ilość masła i ⅓ szklanki ciasta naleśnikowego.
Smaż naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony. Powtórz z pozostałym ciastem.
Podawaj naleśniki ułożone wysoko z masłem i syropem klonowym.
Smacznego.