Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Pyszne i szybkie przekąski na imprezę.

Co zrobić, jeśli goście pojawią się niespodziewanie, ale nie masz nic do zaoferowania? W takim przypadku pomogą
przepisy na przekąski, które idealnie nadają się na kolację z przyjaciółmi. Szybkie i proste przekąski z dostępnych produktów.
Najważniejsze, że wszystko jest piękne i pięknie wykonane! Wypróbuj!
Sposób I.
– chleb tostowy
– serek śmietankowy
– łosoś wędzony
– świeży ogórek
– szczypiorek
Szczypiorek siekamy, dodajemy do serka śmietanowego, odrobinę solimy, mieszamy na jednolitą masę. Odcinamy brzegi chleba tostowego, jeden plaster smarujemy serkiem, układamy łososia i przykrywamy posmarowanym serkiem – drugi plaster tostu. Z ogórka wykrawamy paseczki tak, aby było część skórki i część miąższu.
Górę tostu smarujemy serkiem i obkładamy paskami ogórka. to samo robimy z dolną częścią kanapki. Całość kroimy na cztery części po przekątnej.

Ustawiamy na pionowo na półmisku.
Sposób II.
– awokado dojrzałe
– papryka słodka świeża
– cebula czerwona
– pomidor
– 50g serka śmietanowego
– sól i pieprz do smaku
– 2-3 płaty tortilli
– kilka oliwek czarnych
– 2 plastry papryki konserwowej
– szczypiorek
Paprykę, cebulę i pomidora kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Obrane awokado rozcieramy, łączymy z warzywami,szczypiorkiem, dodajemy serek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Plaster tortilli smarujemy przygotowaną masą, wzdłuż układamy cienkie paski papryki i zwijamy całość jak roladę. Kroimy na kawałki ok 4 cm., górę dekorujemy połową oliwki z dodatkiem natki pietruszki.

Odkładamy w chłodne miejsce.
Sposób III.
– chleb tostowy
– kozi ser
– ogórek kiszony
– papryka konserwowa
– oliwki czarne
– marynowane prawdziwki
– liście szpinaku
Strzykawką wykrawamy kółeczka nabijając po kolei: chleb tostowy, plaster ogórka kiszonego, chleb tostowy, papryka konserwowa, ser – teraz na wykałaczkę nabijamy liść szpinaku i grzybka – wbijamy w warstwy w strzykawce i wypychamy. Koreczek gotowy.

Uwagi: jeżeli chcemy aby koreczki ładnie stały na pionowo, musimy użyć twardego chleba np. razowego ciemnego. Ogórek szybko zmiękcza spód z chleba tostowego, dlatego nie chce trzymać pionu. Zamiast marynowanych prawdziwków, można użyć pieczarek.
Sposób IV.
– ser żółty
– oliwki czarne
– pomidor suszony (namoczony)
– liście szpinaku
Na szpatułkę nabijamy liść szpinaku, oliwkę i kawałek pomidorka namoczonego suszonego (może być z oleju), podwijamy liść szpinaku pod pomidorek i zakańczamy żółtym serem.

Sposób V.
– ser mozzarella kulki
– pomidor suszony w oleju
– oliwka czarna
– liść szpinaku
Na szpatułkę nabijamy oliwkę, kawałek pomidora, zwinięty liść szpinaku i zakańczamy serkiem.

Smacznego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ