Ciasto filo (phyllo pastry), gdzie ‚phyllo’ oznacza w greckim języku ‚liść’ to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji.
Ciasto filo to prawdziwy rarytas, z którego można przygotować wiele dań – zarówno na słodko, jak i na słono. Mimo skromnej listy składników przygotowanie ciasta filo nie należy do zadań łatwych, zwłaszcza ze względu na konieczność żmudnego rozwałkowywania.
Dla odważnych podaję przepis i sposób przygotowania.
Składniki:
– 400 g mąki pszennej
– 6 g soli
– 330 ml wody, podgrzanej do 50ºC
– 30 ml oliwy z oliwek
– skrobia ziemniaczana do podsypywania
Mikserem wymieszać mąkę, sól i wodę. Jak składniki zaczną się łączyć, wlać oliwę, nadal miksując. Miksować około 3 – 4 minut, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, delikatnie klejące i będzie prawie odchodziło od brzegów miski.
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną skrobią ziemniaczaną, uformować w kulę. Kulę podzielić na mniejsze kawałki, około 60 g każdy, również uformować je w kulki. Ułożyć je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Masa powinna następnie odczekać 2-3 godziny w ciepłym miejscu.
Delikatnie oprószyć mąką stolnicę. Jeden kawałek ciasta filo położyć na środku. Rozwałkować go na koło, ważne, by pod spodem podsypywać skrobią. Ciasto jest gotowe, gdy ma grubość około 0,5 mm, czyli jest tak cienkie, że można przez nie przeczytać gazetę…
Jak płat ciasta jest gotowy, należy go przykryć delikatnie wilgotnym ręczniczkiem lub folią by nie wysychał. Następnie tym sposobem przygotować kolejne płaty ciasta, układać je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata skrobią, na końcu przykryć ręczniczkiem lub folią. Nadmiar skrobi z ciasta można usunąć pędzelkiem.
Przechowywanie
Ciasto filo można przechowywać w lodówce, dobrze owinięte, by nie wysychało. Należy je zużyć w ciągu 24 godzin.
Mrożenie
Upewnić się, że ciasto jest ściśle zawinięte, by nie dostawało się do niego powietrze. Dozwolony czas mrożenia – do 2 tygodni. Przed użyciem należy je przenieść do temperatury pokojowej na 6 – 8 godzin.
Kupne ciasto filo
Zazwyczaj dostępne w arkuszach 30 x 18 cm. Ciasto filo jednym z trudniejszych ciast do wykonania, więc prawdopodobnie będziecie woleli zacząć od kupnego. Doskonale się przechowuje w zamrażarce, jednak zawsze należy pamiętać o ochronie ciasta przed wysychaniem.
Polecam!
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..
1 KOMENTARZ