Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Tradycyjna strucla z makiem – makowiec

Ciasto z makiem to nie tylko ciasto na wigilię, równie dobrze smakuje podane do popołudniowej herbatki.
Oferujemy przepis na pyszne domowe wypieki z pachnącego ciasta.
Bułka drożdżowa z makiem i rodzynkami to wspaniałe domowe wypieki, które wypełnią Twój dom ciepłem i komfortem. Pachnące ciasto i pyszne nadzienie ze słodkiego maku z rodzynkami raczej nie pozostawi nikogo obojętnym, z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Pieczenie z makiem jest bardzo dobre!
Ciasto:
– 3,5 szklanki mąki pszennej
– 180 ml ciepłego mleka
– 150 g rozpuszczonego masła
– 6 żółtek
– 45 g świeżych drożdży
– 6 łyżek cukru
– 0,5 łyżeczki soli
– 1,5 łyżki wódki lub spirytusu
Masa makowa:
– 500 g maku suchego
– 150 g cukru
– 100 g rodzynków
– 50 g orzechów włoskich (posiekanych)
– 3 łyżki miodu
– kilka kropel olejku migdałowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– skórka pomarańczowa kandyzowana
– 6 białek
Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać 3 łyżki cukru, ciepłe mleko i kilka łyżek mąki. Wymieszać. Mogą powstać grudki, ale to nic. Odstawić na 10-15 minut, aż masa zacznie rosnąć (zdjęcie poniżej). Do miski wsypać mąkę i pozostałe składniki, na końcu wlać zawartość miseczki i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto. Można robić to hakiem w robocie. Jeśli nie macie wyboru to musicie zagnieść ciasto rękami. Dla nie wprawionych mam wskazówkę. Po dodaniu mokrych składników nie zagniatam ciasta ręką, bo wszystko się przyklei do niej. Składniki mieszam widelcem, aż się połączą na tyle, że można zacząć wyrabiać ręką. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką. Odstawić na co najmniej godzinę. Można w tym czasie zająć się makiem.
Mak zalać wrzątkiem, wymieszać, odlać wodę, a najlepiej przełożyć mak na sito. Mak przepuścić przez maszynkę 3 razy. Oczywiście można użyć gotowej masy makowej, ale nie polecam. Wszystkie składniki na masę makową wymieszać w misce wraz ze zmielonym makiem. Na końcu dodać ubite białka z jajek. Wymieszać delikatnie.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 kule. Pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt (ok. 3mm).


Wyłożyć 1/3 masy makowej. Wyrównać powierzchnię łopatką.
Struclę zwinąć.
Arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem. Położyć struclę i zawinąć papier 2 razy, tak aby było ok. 1 cm luzu od góry. Postąpić tak samo w przypadku pozostałych 2 strucli.
Po zawinięciu ciast w papier, warto odstawić strucle 15 minut do lekkiego wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, pieczemy 30-40 minut.
Po wystudzeniu polać lukrem, lukier bardzo łatwo się robi, przepis tu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ