Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Egzotyczne owoce

Kaki

Owoc kaki (Diospyros L.) zwany persymoną, sharoną, hurmą lub jabłkiem orientu to roślina występująca naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej. Pochodzi z Chin i Japonii, a obecnie uprawia się ją również w krajach śródziemnomorskich. Rosnące na hebanowcach – drzewach o silnych gałęziach i gładkich liściach jadalne owoce są jagodą, podobnie jak winogrono czy pomidor. Mają barwę czerwono-pomarańczową i średnicę od 2 do 9 cm. Po ich wierzchniej stronie znajdują się cztery małe listki. Miąższ dojrzałego owocu jest słodki niczym śliwka i odznacza się galaretowatą konsystencją. W Polsce jesienią i zimą możemy znaleźć w sklepach owoce szaron, czyli specjalną odmianę kaki. Z reguły nie posiadają one pestek, a ich skórka jest dużo cieńsza i jadalna. W przypadku innych odmian kaki nie każdy owoc nadaje się od razu do spożycia. Niedojrzałe okazy odznaczają się wysokim stężeniem garbnika, co powoduje, że możemy je zjadać dopiero wówczas, gdy nieco poleżą. Obecnie hurma cieszy się sporą popularnością nie tylko w krajach orientu, lecz na całym świecie. Hoduje się ją na terenach o klimacie umiarkowanym z łagodną zimą i niezbyt gorącym latem.
Kaki to nie tylko słodki i egzotyczny smak, ale może przede wszystkim wspaniałe właściwości. Owoc ten zawiera bogactwo wartości odżywczych, cennych dla zdrowia, między innymi.:
– witaminę C,
– beta-karoten,
– witaminę B6,
– witaminę K,
– witaminę E,
– a także tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz kwas foliowy.
Jest w nim także wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor, a także luteina i zeaksantyna.
Według niektórych badań w tym także naukowców z Mie University z Japonii, owoce kaki mogą hamować rozwój komórek nowotworowych. Karotenoidy oraz luteina chronią narząd wzroku – zmysł wzroku. Polecane są osobom, które dużo czasu spędzają przed komputerem lud telewizorem, gdyż zapobiegają powstawaniu zaćmy oraz zmniejszają ryzyko chorób w obrębie plamki żółtej.
Regularne spożywanie owoców kaki pomoże obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz LDL, a zatem korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy i obniża ciśnienie krwi.


Kaki w kuchni
Owoc kaki można wykorzystać do różnych potraw. Będzie wspaniałym składnikiem owocowych koktajli czy deserów, chociażby galaretek z bitą śmietaną. Kaki użyć można również zamiast brzoskwini do upieczenia pysznego sernika. Owoc kaki może być też dodatkiem do mięs. W połączeniu z papryczką chili powstanie z niego smaczny sos. Pyszne będzie także połączenie tego owocu z kurczakiem i serem pleśniowym.
Owoce te bardzo dobrze smakują na surowo. Należy obrać je ze skórki, najlepiej przekroić na pół, a miąższ zjeść łyżeczką. Persymona pasuje do sałatek owocowych, sera białego, jogurtu naturalnego, naleśników i wypieków. Można z niej zrobić galaretkę, dżem, a nawet lody. Kaki jest także częstym składnikiem sosów słodko-kwaśnych, a w roli dekoracji sprawdzi się doskonale.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ