Imprezowy Hit: Mini Burgery z Chrupiącym Kurczakiem w Tempurze

Mini burgery to idealna przekąska na każdą imprezę. Są małe, wygodne do jedzenia i oferują pełnię smaku klasycznego burgera w kompaktowym rozmiarze. Nasza propozycja to chrupiące kawałki kurczaka w delikatnej tempurze, aromatyczny sos 1000 wysp, rozpuszczony ser cheddar oraz świeże warzywa. To gwarancja, że goście nie odejdą od stołu. To danie jest szybkie w przygotowaniu, a efekt wizualny i smakowy będzie spektakularny.
Składniki na Burgery (około 8 sztuk):
– 8 małych bułeczek sezamowych (typu slider lub małe kajzerki)
– 2 filety z piersi kurczaka (pokrojone na 8 mniejszych, płaskich kawałków)
– 8 plastrów sera cheddar
– sałata karbowana (lub inna liściasta)
– 1 pomidor
– pół czerwonej cebuli
– olej do smażenia.
Składniki na Panierkę (Tempura):
– Mieszanka do tempury (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
lub domowa mieszanka:
– 100 g mąki pszennej
– 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– bardzo zimna woda.
Składniki na Sos 1000 Wysp:
– 4 łyżki majonezu
– 2 łyżki ketchupu
– 1 łyżeczka słodkiej musztardy
– 1 łyżeczka drobno posiekanych marynowanych pikli lub ogórków konserwowych
– szczypta papryki słodkiej.
Przygotowanie Kurczaka:
Filety kurczaka pokrój na małe, płaskie kawałki wielkości bułeczek. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj ciasto do tempury zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub wymieszaj suche składniki domowej tempury i dodaj bardzo zimną wodę, mieszając krótko, aż uzyskasz rzadkie ciasto. Kawałki kurczaka zanurzaj w cieście i smaż na głębokim,
rozgrzanym oleju na złoty kolor i chrupkość, po około 3-4 minuty z każdej strony. Odsącz na ręczniku papierowym.
Przygotowanie Sosu 1000 Wysp:
Wszystkie składniki sosu wymieszaj dokładnie w małej miseczce. Odstaw na chwilę, aby smaki się połączyły.
Przygotowanie Dodatków:
Bułeczki przekrój na pół i opiecz krótko na suchej patelni lub w tosterze. Pomidora i cebulę pokrój w cienkie plasterki. Sałatę umyj i osusz.
Składanie Burgerów:
Dolne połówki bułeczek posmaruj sosem 1000 wysp. Na sosie ułóż kawałek sałaty, plaster pomidora i plaster cebuli. Na warzywach połóż ciepły, chrupiący kawałek kurczaka. Na kurczaku połóż plaster sera cheddar. Przykryj górną połówką bułki, również posmarowaną sosem. Aby utrzymać burgery w całości i ułatwić jedzenie, przebij je na wylot drewnianym patyczkiem.
Serwowanie:
Podawaj natychmiast, ułożone na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty.

Smacznego.



