Szybkie mini przekąski z pastą z tuńczyka, kawiorem, serkiem rolowanym

Czy Twoja spiżarnia jest bardziej pusta niż zwykle? Znam to uczucie, gdy idziesz po przekąskę do sklepu spożywczego, tylko po to, by pochłonąć połowę krakersów, chipsów i ciasteczek, zanim jeszcze zdążysz je schować. Dlatego wspieram Cię tymi domowymi alternatywami, z których wiele wykorzystuje niezbędne składniki, które prawdopodobnie już masz pod ręką.
Oto: 4 łatwe przekąski do zrobienia w domu, dzięki którym zawsze będziesz mieć coś słonego do przegryzienia. Czy to przed snem, czy między pierwszym a drugim obiadem – hej, nie oceniam – te przepisy Cię nie zawiodą. Uwielbiam je, bo cieszą się popularnością, są szybkie i można je przygotować z wyprzedzeniem, i Ty też je pokochasz.

I. Rolada serowa na płatkach ryżowych
– Rolada śmietankowa z ananasem i migdałami
– płatki ryżowe
– serek śmietankowy
do dekoracji kwiatuszki
Roladę śmietankową pokrój w cienkie plastry, układaj po jednym na płatkach ryżowych. Na każdym połóż mały kwiatuszek.

II. Mini krakersy z kawiorem
– pasta z kawioru
– kawior czerwony
– mini krakersy
Wyciśnij rozetę pasty z kawioru na mini krakers, połóż na środku trochę kawioru czerwonego.

III. Małże z tostem
– małże w oleju – odsącz
– chleb tostowy
– pasta z kawioru czerwonego
– koper
Z chleba tostowego wytnij kółka, posmaruj pastą z kawioru, połóż gałązkę kopru i małżę.

IV. Tost z serem żółtym
– chleb tostowy
– ser żółty
– pomidor koktajlowy
– majonez
– serek śmietankowy
Wytnij jednakowe kółka obręczą z chleba tostowego i sera żółtego.
Maźnij tost majonezem, połóż ser żółty, zrób rozetę z serka śmietankowego, połóż pół pomidora i listek pietruszki.

V. Pasta z tuńczyka na płatkach ryżowych
– płatki ryżowe
– tuńczyk w zalewie
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 2 ogórki konserwowe lub kiszone
– 1 cebula czerwona
– łyżka majonezu
– sól, pieprz do smaku
– łyżeczka musztardy
– rukola
Odsącz tuńczyka z zalewy, jajka, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Tuńczyka, warzywa i jajko przełóż do miseczki i wymieszaj, dodaj musztardę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pastę z tuńczyka nanieś na płatki ryżowe, połóż listek rukoli.
Smacznego.



