
Możesz zrobić te naleśniki poprzedniego wieczoru, trzymać je w lodówce i zabrać ze sobą, żeby zjeść je w oczekiwaniu na paradę.
Idealnie nadają się również na podróż samochodem! A ponieważ można je jeść bez widelca czy talerza, idealnie nadają się do jedzenia w podróży.
Ciasto naleśnikowe:
– 2 jajka
– 1 szk mleka
– 1 szk mąki
– 1/4 szk wody
– 2 łyżki rozpuszczonego masła
– szczypta soli
– barwnik czerwony i zielony
Ciasto na naleśniki dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Podziel na dwie części, do jednej daj barwnik czerwony, do drugiej zielony, wymieszaj.
Odlej dwie łyżki czerwonego ciasta do woreczka – zrób mały otwór.
Usmaż czerwone naleśniki.
Teraz zabierz się za smażenie zielonych naleśników. Na patelnię wylej ciasto zielone, a następnie zrób kratkę czerwonym ciastem.
Przygotuj farsz:
– 1/2 niedużego brokułu
– ser twarogowy 250g
– ser cheddar 100g
– sól, pieprz
Przełóż do blendera, zmiksuj na jednolitą masę.
Przygotuj szczypior do wiązania sakiewek.
Szczypior zalej wrzątkiem, następnie przełóż do zimnej wody. Osusz.
Na środek naleśnika nałóż trochę pasty serowej, boki naleśnika złóż do góry i zwiąż szczypiorem.

Smacznego



