
Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów oraz mini kukurydzą konserwową, sprawiają, że ta sałatka jest wyjątkowa.
To świetne danie na kolację lub do dań grillowych.
Sałatki z rukoli są wyjątkowe, bo swój charakterystyczny smak zawdzięczają obecności glukozynolanów, odpowiedzialnych za lekko pieprzny, orzechowy posmak tych pysznych zielonych liści. Rukola świetnie komponuje się z innymi składnikami sałatek, takimi jak pomidory, ser, orzechy czy owoce.
Składniki:
– rukola umyta i osuszona
– mini kolby kukurydzy konserwowej
– pomidory suszone
– czarne oliwki
– chrupiący long sev
dodatkowo: małe pucharki
Sos:
– łyżeczka musztardy
– łyżeczka miodu
– łyżeczka soku z cytryny
– 3 łyżki oliwy
Wymieszaj musztardę z miodem i sokiem z cytryny na koniec wlewaj stopniowo oliwę i ciągle mieszaj.
Do pucharków włóż rukolę, jedną kolbę kukurydzy, plaster pomidorów suszonych, 4-5 oliwki czarne, posyp chrupiącymi long sev i polej sosem (dwie łyżeczki).

Smacznego.



