Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Przepisy Przystawka, przekąska

Panna cotta z truskawkami

Aksamitna, mocno śmietankowa i z dodatkiem wanilii, czyli panna cotta we własnej osobie. Klasyczny, włoski deser, który możesz podawać z najróżniejszymi owocami i dodatkami.
Panna cotta z truskawkami.

Składniki:
– 250g herbatniki petit beurre
– 100g masła
– garść truskawek
– mandarynki
– kilka malin
– czerwona galaretka
dodatkowo: naczynia kwadratowe

Zacznij od przygotowania Panny cotty
Panna cotta:
– 12 g żelatyny
– 500 ml śmietanki 30%
– 150 ml mleka 3,2%
– 50 g cukru
– 2 łyżeczki ekstraktu Wanilia
Przygotowanie panny cotta:
Naczynia do panna cotty schłodź w lodówce. Dzięki temu deser szybciej będzie tężał.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.
Śmietankę podgrzej razem z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii, aż się zagotuje.
Zdejmij z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj delikatnie do jej rozpuszczenia.
Odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

W czasie gdy panna cotta tężeje przygotuj herbatniki.
Herbatniki połam na mniejsze kawałki, zmiksuj, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
Dwie łyżeczki herbatników wsyp do każdego kwadratowego pojemnika, ubij i wyrównaj, odstaw.

Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, odstaw do wystudzenia.

Tężejącą ale jeszcze płynną pannę cottę rozlej do pojemników z ciastkami. Wcześniej włóż plastry truskawek do kilku szklaneczek, do pozostałych plastry mandarynek.
Po stężeniu połóż plaster truskawki i zalej galaretką. Pozostałe wyłóż plastry mandarynki i również zalej galaretką.
Schłódź.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ