Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser Kremy, glazury Przepisy

Mini torcik z bitą śmietaną

Ciasto ucierane z dodatkiem amoniaku to coś, co mnie zaintrygowało. Ciekawa byłam jego konsystencji i smaku, zwłaszcza, że nie piekłam jeszcze ciasta amoniakowego z kakao. Trzy placki tego niezwykłego ciasta przekłada się kremem na bazie budyniu i masła, który wzbogacony jest gorzką czekoladą. Czekolada dodatkowo ozdabia wierzch ciasta. W efekcie całość jest mocno czekoladowa, a samo ciasto miękkie i dobrze zespolone z zastygniętym kremem. Jeśli lubicie czekoladę, to ciasto przypadnie Wam do gustu.
Zamiast dużego tortu czekoladowego ja przygotowałam mini torciki z bitą śmietaną i mascarpone, mini torciki szczególnie uwielbiają dzieci i Ja!!!

Składniki na ciasto
– 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
– 1 szklanka cukru pudru
– 5 jajek (białka i żółtka osobno)
– 2 łyżeczki amoniaku
– 2 łyżki kakao
– 2 szklanki mąki pszennej

Krem:
– 200ml śmietany kremówki 36%
– 100g serka mascarpone
– łyżka cukru pudru
– wanilia

Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Miękką margarynę lub masło, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodaj amoniak, kakao, mąkę i wymieszaj. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj ją do ciasta i wymieszaj szpatułką. Ciasto rozsmarowuj na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół). Odłóż do wystudzenia.
Przygotuj krem:
Ubijaj śmietanę, stopniowo dosypuj cukier i serek mascarpone.
Z ciasta wytnij krążki, posmaruj bitą śmietaną, przykryj drugim krążkiem, wyciśnij tylką krem i udekoruj malinką z liściem mięty.
Smacznego.

Uwaga: aby zwilżyć ciasto użyj przegotowanej wody z amaretto.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ