Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Naleśniki Przepisy

Naleśnikowe rollsy z ricottą i truskawkami

Naleśniki z ricottą i truskawkami: łatwe w przygotowaniu, lekko słodkie, puszyste, pyszne, wielkości kęsa, idealne na śniadanie. Puchną od razu po umieszczeniu na patelni i znikają, gdy tylko je z niej zdejmiesz.
Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mleka
– 0,25 szklanki wody
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki
– 0,5 łyżeczki soli
– 3 łyżki masła; stopione
dodatkowe masło lub olej; do smarowania patelni
Przygotowanie
Przygotuj naleśniki: możesz również użyć własnego przepisu na ulubione ciasto naleśnikowe.
W misce wymieszaj pierwszych 5 składników ciasta naleśnikowego na gładką masę. Dodaj roztopione masło. Ciasto naleśnikowe odstaw na minimum 1 godziny w temperaturze pokojowej. Odpoczynek w cieście naleśnikowym przed smażeniem pomaga rozluźnić gluten i uwolnić wszelkie pęcherzyki powietrza, które mogły powstać podczas ubijania lub blendowania. Daje też mące szansę na rozszerzenie się i wchłonięcie płynów z ciasta, a także może zintensyfikować smak. Do robienia naleśników używam małej 20cm patelni. Najpierw rozgrzej patelnię na średnim ogniu … zmniejsz ogień, kontynuując pieczenie naleśników, aby się nie przypaliły.
Dodatkowo potrzebujesz:
– serek ricotta
– świeże truskawki
Część truskawek pokrój w drobną kostkę, kilka pokrój w ćwiartki. Część serka ricotta przełóż do tylki z ozdobną końcówką.
Usmażone naleśniki przekrój na pół, od strony węższej posmaruj ricottą i połóż dwie łyżeczki truskawek. Zacznij zwijać od strony z serkiem do krawędzi naleśnika, a następnie zwijaj jak ślimak. Zepnij pikerem, wyciśnij rozetę na środku, połóż ćwierć truskawki, udekoruj liściem mięty.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ