5 łatwych przekąsek wielkości kęsa na najlepszą imprezę.
Niezależnie od tego, czy organizujesz imprezę, czy planujesz z wyprzedzeniem święta, te przepisy na kanapki zachwycą wszystkich. Z mini przekąskami, przekąskami z zielonym groszkiem, krewetkami, serami i nie tylko, każdy znajdzie coś dla siebie.
I. Puree z zielonego groszku w mini babeczkach
– przepis na puree z zielonego groszku znajdziesz tu
– mrożony groszek zielony
– mini babeczki
– łyżeczka masła
– do dekoracji: białe kwiatki, mini listki kalarepy
Rozpuść masło na patelni, wrzuć groszek, smaż do miękkości, posól, odstaw do wystudzenia.
Mini babeczki napełnij puree z groszku, przykryj całym groszkiem, udekoruj.
II. Mini sucharki z pasztetem i żurawiną
– pasztet drobiowy lub wieprzowy (jak najbardziej gładki)
– mini sucharki
– konfitura z żurawiny
Wyciśnij rozetę z pasztetu na mini sucharek, po środku połóż trochę żurawiny.
III. Mini Croustade z serem pleśniowym i winogronem
– mini croustade
– 150g sera pleśniowego Blue
– 2 łyżki gęstej śmietany
– winogrona ciemne
– miód
Ser pleśniowy wymieszaj ze śmietaną, napełnij mini croustade, umieść nieduży owoc winogronu, polej miodem.
IV. Małże na puree z groszku
– krakersy okrągłe
– puree z zielonego groszku
– małże odsączone z oleju
Wyciśnij rozetę z puree z zielonego groszku na krakersie, umieść małżę na środku.
V. Pasta z paluszków krabowych z krewetką
– krakersy
– smażone krewetki
– drobny posiekany szczypior
– pasta z paluszków krabowych ( 1 jajko ugotowane na twardo i starte na drobnych oczkach, 2 grubsze paluszki krabowe, 50g sera żółtego, łyżka majonezu, sól i pieprz)
Krakersy posmaruj pastą z paluszków krabowych, połóż po jednej krewetce, posyp drobnym szczypiorkiem.
Smacznego.