Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Trójkątne kieszonki z jajkiem, łódeczki z łososiem, roladki z szynki szwarcwaldzkiej

Kieszonki z chleba tostowego to szybki i prosty sposób na podanie przekąsek w ładnej formie. Czasami brakuje pomysłu, weny twórczej, a chcemy zaskoczyć swoich gości, wystarczy wejść na mój blog Fajerki.pl gdzie znajdziesz coś dla siebie – zapraszam.

I. Trójkątne kieszonki z chleba tostowego z jajkiem i granatem
– chleb tostowy 14 kromek
– 7 jajek przepiórki
– sałata karbowana
– owoce granatu
– masło do smażenia jajek
– sól

Do zrobienia kieszonek potrzebujesz:
– chleb tostowy
– dwa jajka
– drobna bułka tarta
– mąka pszenna lub tapioka
– patelnia i tłuszcz do smażenia (ja smażę w głębokim oleju)
– kwadratowa obręcz
Weź dwie kromki chleba tostowego, połóż jedną na drugą i rozwałkuj. Kwadratową obręczą (ok. 10cm) wykrawaj kwadraty.
Każdy kwadrat obtocz w mące (nadmiar strząchnij), teraz przenieś do rozmąconego jajka, a następnie obsyp bułką tartą. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym oleju (lub innym tłuszczu) na rumiano. Wykładaj na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Lekko przestudzone przekrój na pół i nadziewaj.
Usmaż jajka przepiórki na maśle (sadzone). Do trójkątnej kieszonki wciśnij trochę majonezu, włóż listek sałaty, jajko sadzone i kilka owoców granatu.

 

II. Łódeczki z chleba tostowego z łososiem
Łódeczki z chleba tostowego zrób w ten sam sposób jak kieszonki trójkątne – jedynie wykrawaj kółka obręczą okrągłą. Po wystudzeniu przekrój na pół.
przygotuj:
– łosoś wędzony
– ruloniki z plastrów ogórka
– majonez
– sałata
– granat i rukola do dekoracji
Łódeczkę posmaruj w środku majonezem, włóż liść sałaty, kawałek łososia wędzonego, rulonik z ogórka, wyciśnij rozetę z majonezu – udekoruj owocem granatu. Układaj po dwie do drewnianych łódeczek z liściem rukoli.

III. Rolada z szynki szwarcwaldzkiej
– kilka plastry szynki szwarcwaldzkiej
– serek śmietankowy z ziołami
– awokado
– rukola
– pomidory suszone z oleju
– mieszanka suszonych pomidorów z chili
Szynkę rozłóż tak aby zachodziła na siebie, posmaruj serkiem z ziołami, połóż rukolę, plastry awokado, pomidory suszone, posyp mieszanką suszonych pomidorów i chili, zwiń jak roladę. Pokrój na małe kawałki, na każdym zrób kleks z majonezu, udekoruj jadalnymi kwiatkami.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ