Pani Puri z sałatką z tuńczykiem curry
W tym przepisie sałatka z tuńczyka z curry jest nadziewana w muszle puri, aby uzyskać doskonały lunch, przystawkę lub przekąskę!
Więc pomysł na tę sałatkę z tuńczyka był taki, aby była prosta, ale wystarczająco interesująca, aby dobrze smakowała i stała się ulubionym daniem jako alternatywa dla kanapki z sałatką z tuńczyka.
Ten przepis to zabawna wersja słynnej pani puri, ulicznej przekąski popularnej w Indiach, Pakistanie, Bangladeszu i innych krajach.
Składniki
– 1 puszka tuńczyka, odsączona
– 1 łyżka majonezu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka proszku curry
– 1/2 łyżeczki garam masala
– 1/2 łyżeczki indyjskiego chili w proszku
– 1 łyżeczka imbiru, posiekanego lub startego
– Sok z 1/2 limonki
– 1/4 szklanki gotowanej lub konserwowej ciecierzycy
12 płatki pani puri
Świeże papryczki chili czerwone i zielone lub zioła do dekoracji
Odkryłam idealny sposób na przygotowanie tej uroczej przekąski. Myśleliście, że pani puri smakuje dobrze tylko po głębokim smażeniu?
Mam dla Was niespodziankę! W piekarniku wychodzi jeszcze lepsze (zdrowsze). Piekarnik poradził sobie z tym zadaniem perfekcyjnie – kulki pani puri wyszły chrupiące, dokładnie tak jak w oryginale, ale z o wiele mniejszą ilością oleju.
Pieczenie:
Podgrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem, umieść krążki pani puri na perforowanej blasze i piecz przez ok. 4 minuty, aż się napuszą i lekko zrumienią. Wyjmij z piekarnika.
Przygotowanie
Wymieszaj wszystko oprócz muszli puri i dekoracji. Upewnij się, że tuńczyk jest dobrze rozdrobniony i sos pokrywa wszystko.
Weź małą łyżeczkę lub ostry nożyk i rozbij górę muszli puri, uderzając nią w krakers, tworząc równą dziurę (pomyśl o rozbiciu jajka na twardo).
Włóż nadzienie z tuńczyka, aż muszla będzie prawie przelewać się przez brzegi.
Udekoruj świeżymi papryczkami chili, kolendrą lub miętą, a następnie powtórz, aż wszystkie 12 zostanie wypełnionych.
Ułóż na półmisku i podawaj natychmiast, aby muszle pozostały chrupiące.
Smacznego!