Pani Puri z orzeźwiającym sokiem pomarańczowym
Próbowałem i bardzo mi smakowało jedzenie uliczne z całego świata, ale jest coś wyjątkowego w pani puri. Zazwyczaj skropione tamaryndem i zielonymi chutneyami, puris są nadziewane prostą mieszanką przyprawionych ziemniaków i przeznaczone do spożywania jako jeden duży kęs. Rezultatem jest eksplozja ciepłych i chłodnych, słodkich i pikantnych smaków, z surową cebulą zapewniającą ostry kontrast z chłodnym sokiem i ciepłymi ziemniakami.
Przepis na Orange pani puri:
– 2 szk soku z pomarańczy (świeżych)
– 1 szk wody gazowanej mocno schłodzonej
– 1 łyżeczka czarna sól
– 1 łyżeczka kumin proszek
– 1 łyżeczka Jaljeera proszek
– 1 łyżeczka Garam Nasala
– sok z pół cytryny
– 1 łyżeczka pasta z tamaryndowca
– garść liści mięty (posiekana)
Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj resztę składników, wymieszaj i schłódź.
Nadzienie:
– 2-3 ziemniaki gotowane, pokrojone w kostkę
– pół szklanki ciecierzycy (może być z puszki, odsączona i opłukana)
– cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
Do dekoracji liść kolendry, drobne kwiatki
Ziemniaki można rozgnieść – dodać trochę kurkumy i papryki chili, sól.
Główny składnik:
– krążki Pani Puri
Dodatkowo: kieliszki (ja użyłam do likieru)
Pieczenie:
Podgrzej piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem, umieść krążki pani puri na perforowanej blasze i piecz przez ok. 4 minuty, aż się napuszą i lekko zrumienią. Wyjmij z piekarnika.
Przygotowanie
Weź małą łyżeczkę lub ostry nożyk i rozbij górę muszli puri, uderzając nią w krakers, tworząc równą dziurę (pomyśl o rozbiciu jajka na twardo).
Małą łyżeczką włóż trochę ziemniaków, ciecierzycy i na koniec cebulę. Kieliszki wypełnij sokiem z przyprawami (schłodzony) do 3/4 kieliszka, wrzuć kilka kulek boondi, na każdym połóż wypełnioną kulę puri, udekoruj liściem kolendry i małym kwiatuszkiem.
Podawaj od razu.
Sposób jedzenia – do kuli wlej soku z przyprawami i umieść całość w buzi. Ciesz się smakiem.
Smacznego.