Zajączki z ciasta francuskiego z pewnością przypadną do gustu dzieciom. Ale nie tylko, ta urocza dekoracja będzie ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Jej przygotowanie jest banalnie proste.
I. Duży zajączek z sałatką z ciastem francuskim
– ciasto francuskie
– jajko ugotowane na twardo, pokrojone w plastry
– 1/2 szk. marchewki gotowanej pociętej w kostkę
– 1/2 szk. groszku
– 1/2 szk. kukurydzy konserwowej
– 1/2 szk. szczypiorku pociętego
– 1/2 szk. ogórek konserwowy w kostkę
– 1-2 łyżki majonezu
– sól, pieprz do smaku
Z ciasta wytnij króliczki – foremką lub odrysuj z tektury. Jedną warstwę połóż na blachę, posmaruj brzegi jajkiem i przykryj drugim króliczkiem z wyciętą dziurką, posmaruj brzegi jajkiem, środek nakłuj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz 15 minut.
dodatkowo: kulki pieprzu, drobny szczypiorek, „nosek” z marchewki
Marchewkę, groszek, kukurydzę, szczypiorek, ogórek konserwowy, majonez – wymieszaj, dopraw do smaku.
Napełnij króliczka sałatką, połóż plaster jajka i udekoruj, jak na zdjęciu.
II. Mini króliczki z ciasta francuskiego
– ciasto francuskie
– 2 jajka ugotowane na twardo
– łyżeczka chrzanu
– łyżka majonezu
– sól, pieprz do smaku
Z ciasta francuskiego wytnij mini króliczki, (podobnie jak duże króliczki), upiecz.
Jajka zmiksuj blenderem, dodaj chrzan i majonez, dopraw do smaku, wymieszaj.
dodatkowo: kulki pieprzu, drobny szczypiorek
Wypełnij pastą, środek mini króliczka, udekoruj jak na zdjęciu.
III. Rurki z ciasta francuskiego z pastą z łososia i jajka
– ciasto francuskie
– rurki metalowe
– jajko rozmącone do smarowania
Składniki pasty:
– 1 opakowanie łososia wędzonego
– 2 jajka
– łyżka natki pietruszki (lub koperku)
– 2 ogórki konserwowe kostka (średnie)
– łyżka majonezu
– szczypta soli i pieprzu
dodatkowo: gałązki natki pietruszki
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski wzdłuż krótszego boku o szerokości ok. 1 ½ – 2 cm. Paski ciasta nawijać na foremki tak, aby brzegi trochę nachodziły na siebie.
Foremki z ciastem układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Układam tak, aby końcówka ciasta leżała na papierze do pieczenia, czyli znajdowały się na spodzie).
Rurki posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zezłocą. Po upieczeniu od razu ściągnąć ostrożnie rurki (trzymając szerszy koniec rurki przez ściereczkę, aby się nie poparzyć) i ułożyć je na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj pastę:
Jajka i łososia włóż do blendera, miksuj na jednolitą pastę. Dodaj natkę pietruszki i ogórki konserwowe (kostkę), wymieszaj, dopraw do smaku.
Rurki wypełnij pastą, udekoruj gałązkami natki.
Smacznego.