Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Śniadania z burratą i karmelizowaną gruszką na grzankach

Burrata to specjał o dużych walorach odżywczych. Dzięki spożywaniu burraty zapewniamy organizmowi solidną dawkę wapnia zapewniającego nie tylko zdrowe kości i zęby, ale też pomagającego utrzymać prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawiającego samopoczucie i łagodzącego stres. Przysmak kryje także dużo fosforu, cynku i selenu.

Jak w każdym produkcie nabiałowym znajdziemy tu sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi oraz produkcji antyciał przez układ odpornościowy) oraz B12 (podnosi odporność na stres, zapobiega anemii, poprawia apetyt, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera).
Burrata świetnie sprawdza się jako prosta przekąska – wystarczy pokroić ją na talerzyku, skropić oliwą, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zaserwować w towarzystwie pomidorów oraz bazylii. Specjał znakomicie komponuje się również z długo dojrzewającymi szynkami, rukolą, sałatką, miętą czy cytryną. Dobrze pasuje do dań z truflami. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.


Do przygotowania kanapek potrzebujesz:
– grzanki z pieczywa
– gruszki
– rukola
– 1-2 sery burrata
– łyżeczka miodu
– ocet balsamiczny
Umyte gruszki pokrój w plastry (środek wydrąż). Na patelnię wyłóż miód i rozgrzej, teraz połóż plastry gruszki i karmelizuj po 2-3 minuty z każdej strony, zdejm na talerz.
Na grzanki wyłóż rukolę, plaster burraty, przykryj gruszkami, polej kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ