To urocza przekąska lub alternatywa dla kanapki z herbatą. To, co naprawdę mi się podoba w tych pakietach, to to, że możesz użyć dowolnego wypełnienia, które Ci się podoba. Ja zdecydowałam się na moje z surimi, jajkiem, zieloną cebulką. Można również zrobić nadzienie śmietanowo-kawiorowe, farsz z bazylii feta, nadzienie z suszonych pomidorów, nadzienie z kwaśnej śmietany / jogurtu ogórkowego, nadzienie z szynki i sera, nadzienie grzybowe, nadzienie do sałatek jajecznych … masz pomysł :). Fajnie jest eksperymentować ze składnikami, które lubisz i które masz pod ręką.
SKŁADNIKI
10 naleśników
10 zielonych liści szczypiorku
Nadzienie:
– 3 jajka
– 8 paluszki surimi
– 2 łyżki szczypiorku; posiekany
– łyżka majonezu
– łyżka ketchupu pikantnego
– sól i pieprz do smaku
Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mleka
– 0,25 szklanki wody
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki
– 0,5 łyżeczki soli
– 3 łyżki masła; stopione
dodatkowe masło lub olej; do smarowania patelni
Przygotowanie
Nadzienie:
Jajka wybij ze skorupek, dopraw dolą i pieprzem, łyżeczkę masła rozpuść na patelni. Wylej jajka na rozgrzaną patelnię, smaż przez chwilę, mieszaj, jajka mają być ścięte. Surimi pokrój w paski, dodaj do jajek z resztą składników, wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Odłóż na bok.
Przygotuj szczypiorek
W garnku zagotuj osoloną wodę i zanurz szczypiorek w wodzie na około 5 sekund. Wyjmij szczypiorek i umieść pod zimną wodą. Szczypiorek odkładaj na papierowe ręczniki.
Przygotuj naleśniki: możesz również użyć własnego przepisu na ulubione ciasto naleśnikowe.
W misce wymieszaj pierwszych 5 składników ciasta naleśnikowego na gładką masę. Dodaj roztopione masło. Ciasto naleśnikowe odstawić na minimum 1 godziny w temperaturze pokojowej. Odpoczynek w cieście naleśnikowym przed smażeniem pomaga rozluźnić gluten i uwolnić wszelkie pęcherzyki powietrza, które mogły powstać podczas ubijania lub blendowania. Daje też mące szansę na rozszerzenie się i wchłonięcie płynów z ciasta, a także może zintensyfikować smak. Do robienia naleśników używam małej 20cm patelni. Najpierw rozgrzej patelnię na średnim ogniu … zmniejsz ogień, kontynuując pieczenie naleśników, aby się nie przypaliły.
Za pomocą pędzla do ciasta zanurz w roztopionym maśle i lekko posmaruj rozgrzaną patelnię. Dodaj około 1/4 filiżanki ciasta naleśnikowego (może być konieczne dostosowanie tej ilości, jeśli używasz większej patelni). Zwykle lubię umieszczać ciasto w miarce, aby móc wylać ciasto na patelnię. Możesz również użyć chochli. Natychmiast obróć patelnię, aby ciasto wypełniło formę i utworzyło ładne koło. Jeśli zauważysz, że pierwsza krepa jest zbyt gruba, dodaj mleka lub wody do całego ciasta naleśnikowego, aby je nieco rozcieńczyć. Smaż następny naleśnik około 1 minuty, odwróć i smaż przez dodatkowe 30 sekund.
Usmaż pozostałą część ciasta. Przed wlaniem na patelnię zamieszaj ciasto. Możesz co jakiś czas lekko posmarować patelnię stopionym masłem. Niech naleśniki ostygną.
I. Sposób przygotowania sakiewki
Naleśnik złóż na pół, załóż boki na siebie, górę wywiń na zewnątrz jak kołnierz, napełnij nadzieniem, posyp szczypiorkiem.
II. Sposób torebka żebraka
Złóż torebkę żebraka. Wyjmij kilka naleśników i umieść około 1 łyżki nadzienia na środku każdego. Lubię trzymać ładniejszą stronę naleśnika na zewnątrz (ciemniejsze plamy w środku … z nadzieniem). Pociągnij brzegi naleśnika do środka, aż się zetkną. W pewnym sensie zbierasz krawędzie i robisz zakładki. U góry będziesz miał falbanę. Zawiąż zarezerwowany szczypiorek na górze i upewnij się, że torebka jest dobrze zabezpieczona. Kontynuuj robienie torebek żebraka w ten sam sposób.
Smacznego.