Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Dwie pyszne przystawki – łosoś z mascarpone i naleśnik z jajka

Połączenie mascarpone z łososiem tworzy super przystawkę, którą możesz zaserwować na każdą okazję.
składniki:
– 100g mascarpone
– 150g łososia wędzonego na zimno
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki szczypiorku
– wiórki z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka papryki mielonej
dodatkowo: 200g krakersów, 2-3 garście rukoli
do dekoracji: bazylia i małe kawałki łososia
Przygotuj również wyższą obręcz.

Łososia pokrój w niedużą kostkę, wymieszaj z resztą składników: jogurt, mascarpone, szczypiorek, wiórki cytryny, papryka, sól i pieprz.
Rukolę i krakersy przełóż do miksera i zmiksuj – otrzymasz zieloną masę. Jeżeli będzie za sypka możesz dodać jeszcze rukoli i zmiksować.
Ustaw obręcz, wsyp masy zielonej, ubij (ok. 1cm), teraz uzupełnij pastą z łososiem i mascarpone, wyrównaj, zdejm obręcz i udekoruj małymi kawałkami łososia i liśćmi bazylii.

Naleśniki robione na wiele różnych rodzajów, ale moimi ulubionymi są prawdopodobnie cienkie i jajeczne naleśniki przypominające naleśniki. Są niesamowicie uniwersalne i można je wypełnić różnymi rzeczami. Można je podawać na słodko na deser lub na słono.
Lubię je robić, gdy nie mam świeżego pieczywa na lunch lub gdy mam ochotę na coś słodkiego.


Składniki:
– 2 jajka
– sól, pieprz
– surimi
– ogórek zielony
– rukola
– liść Nori pocięty w paski ok. 2cm
Ogórek i surimi pokrój w cienkie paseczki.
Jajka rozmąć, posól, dopraw pieprzem jeśli lubisz. Patelnię z wgłębieniami posmaruj lekko oliwą lub rozpuszczonym masłem, wlej cienką warstwę jajecznicy, przykryj pokrywką. Smaż aż jajka będą ścięte na górze.
Na pasku Nori połóż naleśnik z jajka – smażonym do góry. Układaj: kilka liści rukoli, ogórka paseczki i surimi, całość zwiń paskiem Nori (końcówkę Nori zmocz wodą, będzie dobrze trzymać całość.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ