Pyszne czarne i żółte Mini bułeczki z pasztetem, kotletami wege
Pulchne mini bułeczki do burgerów, hamburgerów, cheeseburgerów i innych wypełnień np. z warzywami. Takie bułeczki robią furorę na każdej imprezie, są małe, zgrabne i pyszne. Proste w wykonaniu, mięciutkie a wraz z ulubionym wypełnieniem stanowią idealną przekąskę finger food.
I. Żółte bułeczki z pastą z pasztetu
– mini bułeczki żółte (przepis tu) do ciasta dodaj łyżeczkę kurkumy
– rzeżucha
– rzodkiewki
Rzodkiewki pokrój w plastry
Pasta z pasztetu:
– 150g pasztetu z indyka
– 1 jajko
– 1 szalotka
– koper siekany
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– szczypta gałki muszkatołowej
– 2 łyżki majonezu
Pasztet rozgnieć widelcem.
Szalotkę i jajko pokrój w drobną kostkę, dodaj do pasztetu, wymieszaj. Resztę składników dodaj i ponownie wymieszaj.
Bułeczki przekrój na pół, posmaruj dół bułeczki pastą z pasztetu, połóż trzy plastry rzodkiewki, przykryj górą bułeczki, zepnij pikerem.
II. Czarne bułeczki z mini kotlecikami wege
– bułeczki upiecz tak samo jak wyżej. Użyj teraz barwnika z kałamarnicy, wyjdą czarne.
– mini kotlety wege
– ser topiony cheddar
– pomidory
– cebula konserwowa
– rukola
– sos: łyżka majonezu i łyżka ketchupu pikantnego
Pomidory pokrój w plastry, ser cheddar w mniejsze prostokąty.
Kotlety warzywne podgrzej w mikrofali lub piekarniku, po wyjęciu połóż na każdym plasterek sera cheddar.
Przekrój bułeczki, posmaruj sosem. Na spodniej części połóż rukolę, cebulę czerwoną konserwową, kotlecik wege, plaster pomidora i przykryj górą bułeczki – zepnij pikerem.
Smacznego.