Przepis jest niesamowity. Pierogi smakują jak lato. Zapytaj znajomych, dla których je zrobiłam, albo po prostu zrób je sama. I tak, pierogi smakują dobrze gotowane, smażone lub pieczone.
Pierogi mogą być wytrawne lub słodkie, można je nadziewać niemal wszystkim.
Moje kubki smakowe podbiły ostatnio pierogi Włoskie z mozzarellą i pomidorami suszonymi – pychota.
Ciasto (tak na ok. 50 pierogów)
– 1/2 kilograma mąki pszennej (typ 450-500)
– ok. 250 ml. ciepłej wody
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
Na farsz
– ok. 400 gram sera mozzarella twardego
– 120 gram pomidorów suszonych z zalewy
– 1 płaska łyżka bazylii suszonej
– 1 kopiasta łyżka mascarpone
Przygotowanie
W misce połącz ze sobą mąkę, sól, olej, wymieszać dokładnie, następnie dodawaj stopniowo ciepłą wodę i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie bez grudek. W razie potrzeby podsyp mąką lub dolej odrobinę wody. Uformuj kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw na pół godzinki.
Farsz
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj pokrojone w drobną kosteczkę pomidory suszone, bazylię i serek mascarpone. Całość wymieszać.
Można również zmielić pomidory i mozzarellę maszynką z drobnym sitkiem.
Ciasto partiami rozwałkuj, wycinaj krążki (wielkość dowolna). Nadziewaj pierożki farszem, dokładnie sklej 🙂
Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj od wypłynięcia ok 4 minuty.
Smacznego.