Łatwe przystawki idealne na przyjęcie w ostatniej chwili. Podkreślają świeże składniki i uwielbiam, jak serek łączy to wszystko w całość. Napisałam to jako przepis, ale traktuj to bardziej jako sugestię! Użyj ulubionych składników i tego, co jest sezonowe.
I. Kanapka z jajkiem, papryką grilowaną, szynką i oliwką
– chleb fitness z ziarnami
– jajka przepiórki
– grilowana papryka
– szynka
– oliwki zielone
– rukola
– masło
Paprykę przekrój na pół, połóż na blaszkę i włóż do gorącego piekarnika z opcją grill. Papryki powinno się piec przez min. 20 minut – do momentu, kiedy skórka się pomarszczy i zacznie przypalać. Niech nie przerazi Was zwęglona wierzchnia warstwa. Po wyjęciu papryki z piekarnika, skórkę należy delikatnie naciąć nożem i zdjąć.
Usmaż jajka przepiórki w całości. Zimną patelnię posmaruj lekko masłem, wlej jajka przepiórki do wgłębień, posól, włącz palnik na średni ogień, patelnię przykryj przykrywką i smaż do ścięcia białka.
Szynkę pokrój w paseczki ok. 3cm, zwijaj w rulonik.
Pokrój chleb w cienkie kromki, delikatnie posmaruj masłem, połóż kilka rukoli, kawałek papryki grilowanej, sadzone jajko, rulonik z szynki i zieloną oliwkę, zepnij pikerem.
II. Ser kozi z truskawkami i miodem
– grzanki z bagietki
– ser kozi miękki
– mięta
– truskawki
– serek śmietankowy
– rukola
Ser kozi i truskawki pokrój w plastry. Grzanki posmaruj delikatnie serkiem śmietankowym, połóż rukolę, dwa plastry sera koziego i dwa plastry truskawki naprzemiennie. Udekoruj listkami mięty. Polej miodem.
III. Szynka z gruszką i serem pleśniowym
– grzanki z bagietki
– szynka Prosciutto
– ser pleśniowy
– słodka gruszka
– oliwki czarne
– serek śmietankowy
– rukola
Ser pleśniowy i gruszkę pokrój w trójkąty.
Grzanki posmaruj delikatnie serkiem śmietankowym, połóż rukolę, nieregularnie złożone pół plastra szynki, trójkąt z sera pleśniowego, gruszkę i oliwkę (zepnij pikerem).
Smacznego.