Bez wątpienia, moją ulubioną rzeczą do podania z szampanem lub dowolnym drinkiem przed kolacją jest tatar z łososia na małych tostach. Lekki, letni, pikantny, łatwy do zrobienia i podania, jedynym wyzwaniem jest znalezienie łososia i najlepszej jakości pieczywa do tostów.
Chociaż tatar jest zwykle przygotowany ze świeżego łososia, ja przygotowałam z wędzonego na zimno.
Potrzebujesz:
– łosoś wędzony na zimno
– cebula czerwona
– chleb tostowy
– serek śmietankowy ze szczypiorem
– owoce granatu
– koper
– łyżka octu jabłkowego
– łyżeczka sosu sojowego ciemnego
– łyżka oliwy
– majonez
Wytnij kółka z chleba tostowego. Łososia pokrój w drobną kostkę.
Obierz cebulę, pokrój w kostkę, wsyp na patelnię z odrobiną oliwy, lekko podsmaż, wlej ocet winny i sos sojowy, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
Posmaruj jedną kromkę serkiem, przykryj drugą, posmaruj lekko majonezem, połóż trochę smażonej cebuli i kostki łososia. Udekoruj owocami granatu i kopru.
Smacznego.