Ciasto francuskie – pyszne przekąski z łososiem, jajkiem, pomidorami suszonymi
Ciasto francuskie jest świetne domowe, ale nie ma nic prostszego niż wyciągnięcie opakowania ciasta francuskiego z zamrażarki i zrobienie z niego wspaniałej przystawki! Łatwe do zrobienia, pyszne, zadowolone przez tłumy!
Niezależnie od tego, czy jest to szybkie ciasto francuskie, domowej roboty od podstaw czy gotowy blok, to maślane ciasto można wykorzystać do ciast, tart, deserów i kanapek.
Składniki:
– ciasto francuskie 1 płat
– 2 ogórki zielone krótkie
– 4 jajka przepiórki
– łosoś w kawałku 100g
– pomidory suszone z oleju
– serek śmietankowy ze szczypiorkiem
– czarne oliwki
– 1 jajko
Z ciasta francuskiego wytnij 24 prostokąty, posmaruj rozmąconym jajkiem. Upiecz (200 stopni – 15 minut).
Obieraczką do warzyw wykrawaj długie plastry z ogórka.
jajka przepiórki ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
Łososia pokrój w słupki 1cm x 2cm.
I. Serek z ogórkiem i oliwką
II. Serek, ogórek, łosoś i jajko
III. Serek, ogórek, łosoś i pomidor suszony
Smacznego.