Pesto najczęściej kojarzymy z sosem do makaronu. I choć w tej roli rzeczywiście sprawdza się wyśmienicie, jest to tylko jedno z możliwych zastosowań tego klasycznego dania kuchni włoskiej. Podawać je można także z pieczywem, z białymi i żółtymi serami lub jako składnik sałatek i zup.
Oprócz dodawania do makaronu, używam go do grillowanego kurczaka lub jagnięciny, pizzy, a nawet do tostów z szynką i mozzarellą.
Pesto bazyliowe z orzeszkami pini.
Składniki:
– 45 g orzeszków piniowych
– 1 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
– 2 małe ząbki czosnku, przekrojone na pół
– 40 g startego parmezanu
– 5 łyżek oliwy z oliwek
Umieść orzeszki piniowe, bazylię, czosnek i parmezan w misce robota kuchennego i miksuj, aż będą drobno posiekane. Przy włączonym silniku stopniowo dodawaj oliwę cienkim, stałym strumieniem, aż do dokładnego połączenia.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..