Charcuteria najczęściej kojarzona jest z deską wędlin lub serów, mogą to być również pomieszane wędliny, sery i owoce.
Ja przygotowałam deskę owocową, świeżą, pyszną i z mnóstwem witamin. Uwielbiają taką kompozycję zarówno dzieci jak i dorośli. Stanowi również ozdobę naszego stołu (dopóki nie zaczniemy jej jeść 🙂 )
Do przygotowania użyłam owoców:
– ananas świeży
– pitaja różowa i biała
– kiwi
– winogron ciemny
– truskawki
– budyń w skorupkach z pomarańczy (przepis tu)
– mięta
Odkrój 6cm po środku ananasa, wydrąż środek i pokrój w kostkę – zachowaj obręcz ananasa.
Z pitaji i kiwi wykrawaj kuleczki.
Na okrągłej desce ustaw obręcz z ananasa pionowo, układaj owoce po obu stronach i w środku ananasa, na górze połóż truskawkę. Udekoruj listkami mięty.
Ustaw 3-4 skorupki pomarańczy z budyniem, uzupełnij deskę truskawkami.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..