Budyń w pomarańczach to pyszny i efektowny deser dla dzieci! Kremowy budyń serwowany w naturalnych miseczkach z pomarańczy zachwyci smakiem i wyglądem, a delikatna słodycz owoców sprawi, że maluchy będą prosić o dokładkę!
Składniki:
– 3 pomarańcze
– owoce do dekoracji: truskawki, kiwi, pitaja, mięta (lub według uznania)
Pomarańcze wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, osusz.
Przekrój pomarańcze na pół, wydrąż środek, wytnij ząbki dookoła pomarańczy. Wyciśnij sok z cząstek pomarańczy lub całość zblenduj – obie wersje są smaczne.
Budyń pomarańczowy:
– 1/2l soku pomarańczowego
– 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
Odlej 1/2 szklanki soku, wymieszaj w nim budyń. Resztę zagotuj i wlej budyń, gotuj chwilę do zgęstnienia ciągle mieszając. Lekko przestudź i rozlej do połówek pomarańczy. Udekoruj cząstkami pitaji, truskawki, kiwi i listkiem mięty.
Tak przygotowany budyń (bez dodatku cukru) mogą jeść cukrzycy.
Porady
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery można sok lekko posłodzić.
Smacznego.