Smoczy owoc – Różowe faszerowane jajka z krewetką
Te jajka faszerowane są pyszne i zawsze popularne na naszych przyjęciach świątecznych. Zazwyczaj podaje się je na zimno jako dodatek, przystawkę lub danie główne podczas spotkań towarzyskich lub przyjęć.
Jajka faszerowane są łatwe do zrobienia i zawsze są hitem na spotkaniach towarzyskich.
Składniki:
– 4 jajka
– pitaja czerwona (smoczy owoc)
– krewetki (większe gotowane)
– majonez z curry
– łyżka masła klarowanego
– ząbek czosnku
– 1/2 szk wody
– zielony ogórek
– sól
Pitaję przekrój na pół, wydrąż środek, przełóż do miski i rozgnieć. Jeżeli masz duży owoc to wystarczy miąższ z połowy pitaji, wlej pół szklanki wody.
Jajka ugotuj na twardo, obierz, włóż do miseczki z pitają. Mocz ok 30 minut aż nabiorą koloru, po tym czasie wyjmij jajka, opłucz i osusz. Dookoła jajka zrób nożem nacięcie fantazyjne, wydrąż żółtka.
Żółtka możesz użyć do innych past faszerowanych jajek.
Przygotuj krewetki
Na patelni rozpuść masło klarowane, rzuć posiekany czosnek, chwilę smaż, włóż krewetki. Krewetki smaż 3-4 minuty, dopraw solą, przełóż do miseczki, wciśnij trochę majonezu, wymieszaj.
Ogórek pokrój na 2 cm kawałki, wydrąż środek (zrób wgłębienie).
Do każdej połówki jajka włóż jedną krewetkę, udekoruj ziołami. Układaj na plastrach ogórka.
Smacznego.