Mini sucharki z parowanym batatem i krewetką – pomysł na oryginalną przekąskę.
Składniki:
– krewetki
– sucharki mini
– batat
– czosnek, sól, pieprz
– majonez
– łyżeczka masła klarowanego
– łyżka oliwy
– koper
Batata obierz, pokrój na małe kawałki, lekko posól i dopraw pieprzem, wymieszaj, skrop oliwą, włóż do garnka z niewielką ilością wody i sitkiem. Paruj do miękkości.
Bataty rozgnieć widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj dwa ząbki czosnki (posiekane), krewetki, chwilę smaż, po 2-3 minuty z każdej strony, lekko posól, zamieszaj i odstaw. Przełóż do miseczki, dodaj majonez do krewetek, wymieszaj.
Batata przełóż do worka, wyciśnij trochę na sucharki, kładź po jednej krewetce, udekoruj koprem.
Smacznego.