Jajka, buraczki i śledzie to świąteczne klasyki, które możemy wykorzystać do przygotowania przekąsek. Mamy propozycję na jajka faszerowane na szybko, które można zrobić tuż przed rodzinnym śniadaniem. Prezentują się imponująco, dodając nieco intensywnego koloru do wielkanocnych dań. Zaskakują też połączeniem smaków. Sprawdź, jak zrobić jajka faszerowane buraczkami i śledziami!
Składniki:
– jajko 4-6 sztuk
– burak ćwikłowy 1 mała szt.
– 150g śledzia „al matjas”
– Sól morska drobnoziarnista do smaku
– Pieprz kolorowy w młynku do smaku
– majonez 1 łyżeczka
– szczypior 1 łyżka
– piórka cebuli czerwonej
– pietruszka do dekoracji
Kolorowy i smaczny – taki jest właśnie farsz do jajek na Wielkanoc z pieczonego buraka. Jeśli lubicie takie nieoczywiste połączenia, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Buraka porządnie szorujemy i myjemy. Owijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu buraka studzimy i obieramy.
Jajka gotujemy na twardo, około 8 minut od zagotowania się wody, studzimy, obieramy, przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka.
Śledzia kroimy w drobną kostkę, zostawiając kilka paseczki.
Żółtka wraz z pieczonym burakiem i śledziem w kostkę, wymieszaj, dodaj majonez, szczypior, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Buraczka można także zetrzeć na małych oczkach tarki i wymieszać z roztartym żółtkiem.
Białka napełnij pastą, na górę połóż pasek śledzia i piórko z cebuli czerwonej, udekoruj pietruszką.
Smacznego!