Ten przepis na pieczoną w piekarniku paprykę i cukinię to pyszny dodatek warzywny lub dodatek do kanapki, sałatki lub makaronu! Jest super prosty w przygotowaniu, pełen włoskich smaków i mnóstwa składników odżywczych.
Nie ma nic, co lubię bardziej niż proste pieczone w piekarniku warzywa na blasze, które pasują do różnych posiłków! Te pieczone papryki i cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu i pasują do wszystkiego, od białek po kanapki, sałatki i wiele innych.
Cukinia z grilowaną papryką:
– 1 cukinia
– 2 papryki czerwone
– 2 jajka
– łyżka szczypioru
– trochę serka śmietankowego (łyżka)
– sól, pieprz do smaku
– łyżka pietruszki poszatkowanej
Przygotuj: formę do muffinek wyłożoną papierowymi papilotkami.
Umyte papryki przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem lub ulubioną mieszanką pikantnych przypraw. Odpal palniki i rozgrzej grill do temperatury 180°C. Spryskaj ruszty olejem za pomocą rozpylacza oleju. Grilluj, aż skórka będzie mocno przypieczona. Paprykę obierz ze skórki, pokrój w paski ok. 2cm.
Umytą cukinię, obieraczką do warzyw, potnij w długie paski.
Połóż pasek cukinii, na nią pasek grilowanej papryki i zwiń w roladę, włóż do formy z papilotkami.
Wymieszaj jajka z serkiem, szczypiorem, pietruszką, solą i pieprzem, zalej cukinię w foremkach.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 15 minut.
Smacznego.