Zucchiolo to warzywo, które swoim wyglądem przypomina dynię, choć nie ma z nią nic wspólnego. To wynik skrzyżowania ogórka i cukinii, które hiszpańscy biotechnolodzy zaczęli tworzyć pięć lat temu. Po długim procesie adaptacji do uprawy w klimacie śródziemnomorskim zucchiolo w końcu jest gotowe na to, by podbić rynek.
Zucchiolo czyli potocznie zwane cukinią dziś wykorzystałam do pysznej przekąski wege.
Składniki:
– 1 szt. Zucchiolo
– jeden batat
– sól, pieprz, ząbek czosnku, oliwa
do dekoracji: truskawki, sezam
Cukinię przekrój na sześć części, wydrąż nasionka. Batata obierz, pokrój na mniejsze części, posól, dopraw pieprzem, skrop lekko oliwą, włóż do garnka z siatką do parowania wraz z cukinią. Batata paruj do miękkości. Cukinię paruj tylko chwilkę (3-4 minuty).
Uparowany batat rozgnieć widelcem, wyciśnij czosnek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Przełóż do worka cukierniczego z tylką, wyciskaj stożki do cząstek cukinii, posyp sezamem, udekoruj cząstkami truskawki.
Smacznego.