Niezwykle prosty i orzeźwiający deser z wykorzystaniem smoczego owocu. Pitaja, pitahaya, smoczy owoc, truskawkowa gruszka, jakby go nie nazwać to owoc jest przepyszny.
– 1 owoc pitaji (czerwony, różowy)
– 1 galaretka truskawkowa
– 200ml śmietany 36%
– łyżka cukru pudru
do dekoracji: truskawki świeże, borówki, mięta
Smoczy owoc przekrój na pół, delikatnie wydrąż.
Galaretkę rozpuść w półtorej szklanki gorącej wody. Ostudzić.
Miąższ owocu rozdrobnij za pomocą widelca, a następnie wymieszaj z galaretką. Przelej do trzech pucharków.
Odstaw do schłodzenia.
Śmietanę z cukrem ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady.
Przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij do pucharków ze schłodzoną pitaję, udekoruj truskawkami i borówkami.
Smacznego.