Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dipy i Humusy Przepisy Przystawka, przekąska Wegańskie

Ośmiornica – przekąska z morskim potworem

Te szybkie i łatwe przekąski z ośmiornicą są idealne na Twoją następną imprezę Finding Dory lub Nemo! Urocze na każdą imprezę w stylu oceanu, plaży lub podwodnego świata! Taką kolacją zrobisz wrażenie na najbardziej surowym jury!
Dobrej jakości oliwa i odpowiedni zestaw przypraw sprawią, że ośmiornica zamiast przerażać, stanie się Twoim popisowym daniem.
Składniki:
– ośmiornica gotowana (możesz użyć mrożonej)
– burrata ser
– pomidory suszone z oleju
– roszponka
– pesto pistacjowe
– batbouty (przepis tu)
Przepis na pesto pistacjowe:
– 100 g łuskanych pistacji (jeśli użyjemy solonych, to nie musimy już dodawać soli),
– 80 g oliwy z oliwek
– 15 g listków świeżej bazylii – 1 garść,
– 40 g parmezanu,
– pieprz czarny świeżo mielony, gałka muszkatołowa,
– sól do smaku (tylko jeśli pistacje użyte w przepisie będą niesolone).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej pasy.

Ośmiornicę użyłam gotowaną, gotową do spożycia.
Macki ośmiornicy natrzyj czosnkiem i oliwą z oliwek. Rozgrzej grilla i układaj na nim ośmiornicę wraz z ząbkami czosnku. Grilluj około 10 minut, co jakiś czas obracając.
Pamiętaj ośmiornica nie lubi długiego grilowania.

Bułeczki batbout przekrój na pół, nie do końca. Połóż pomidor suszony, roszponkę, kawałek ośmiornicy, plaster sera burrata, posmaruj pesto pistacjowym.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ