Przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli zajmuje raptem kilka minut. Genialnie sprawdza się na kanapkach, jako uzupełnienie wrapów, sałatek, tacos czy domowego tatara. Cudownie wykańcza dania, dodając im odrobinę wykwintności. Można ją przechowywać w lodówce do miesiąca i z każdym dniem jest jeszcze smaczniejsza. Warto mieć zapas, bo nigdy nie wiadomo kiedy się przyda.
Składniki:
– 6-7 cebule czerwone
– 3 łyżki gorczycy
– 3 listki laurowe
– 9 kulek pieprzu
– 3 ząbki czosnku
– 500ml wody
– 150ml octu jabłkowego
– 1/3 szk. cukru brązowego
– 3 łyżeczki soli
Cebulę pokrój w cienkie plastry, przełóż do trzech słoików. Do każdego słoika daj: po 3 kulki pieprzu, listek laurowy, łyżkę gorczycy, kilka plasterków czosnku.
Przygotuj marynatę.
Wodę zagotuj. Dodaj sól i cukier i mieszaj aż się rozpuszczą. Dodaj ocet i wymieszaj.
Cebulę w słoikach zalej gorącą marynatą. Odstaw zakręcone słoiki do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki na 12 godzin. Przechowuj w lodówce do kilku tygodni.
Smacznego.