Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Przepisy Wegańskie

Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem

Szarlotka z całych jabłek z koglem-moglem, to prawdziwa uczta dla podniebienia, wyjątkowy deser, w którym soczyste jabłka starych odmian np. szara reneta, wypełnione puszystą masą jajeczną z cukrem, pieczone są na delikatnym, kruchym cieście.
Składniki:
kruche ciasto:
– 300 g maki pszennej uniwersalnej
– 150 g masła
– 80 g cukru pudru
– 1 małe jajko
– szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki do ciasta kruchego mają być zimne (masło, jajko).
Pieczenie kruchego spodu: nagrzej piekarnik do 200 stopni, czas pieczenia: około 12-15 minut.
Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Do miski przesiej 300 gramów mąki pszennej uniwersalnej. Najlepiej jest jednak zważyć mąkę.
Wsyp cukier puder, 150 gramów zimnego masła, czyli takiego prosto z lodówki, pokrój sobie w kostkę. Będzie Ci wówczas wygodniej zagnieść ciasto. Na koniec wbij małe jajko oraz szczyptę soli.
Sprawnie i szybko zagnieć ciasto. Na początku możesz to zrobić przy pomocy siekacza do ciasta kruchego lub nożna, a potem ręcznie. Z ciasta uformuj kulę.

Lekko ją spłaszcz i zawiń w folię. Ciasto kruche odłóż do lodówki na pełną godzinę.
W tym czasie przygotuj
– 1 kg niedużych kwaskowych jabłek
– 6 żółtek
– 12 łyżeczek cukru
Na kruszonkę:
– 1 szklanka mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 0,5 kostki chłodzonego masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie
Jabłka obierz ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne, podsmaż na klarowanym maśle.

Wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłóż kruchym ciastem, na nim ułóż jabłka otworem do góry.

Z żółtek i cukru ukręć kogiel- mogiel i wlej go po trochu do każdego jabłka.

Wymieszaj suche składniki kruszonki, dodaj plasterki masła i wyrób palcami kruszonkę. Jabłka przykryj kruszonką i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 50 min.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ