Róże z ciasta Filo to dzieło sztuki, delikatne, piękne i chrupiące
Te pozornie łatwe róże są pięknym i smacznym deserem świątecznym lub śniadaniem.
Te róże Filo to delikatny przysmak. To nie tylko pyszny przysmak; to dzieło sztuki, delikatne i piękne. Te chrupiące i złote ciastka są idealne na każdą okazję. W tym wpisie na blogu przeprowadzimy Cię przez kroki, aby stworzyć te pyszne przysmaki, które z pewnością zrobią wrażenie na Twoich przyjaciołach i rodzinie.
Składniki:
– ciasto filo
Farsz:
– duża cebula pokrojona w kostkę
– 350g piersi kurczaka (zmielonego)
– pół papryki pokrojona w kostkę
– łyżka szczypiorku
– łyżka oliwy
– łyżeczka przyprawy Garam Masala
– pół łyżeczki pieprzu Cayen
– płaska łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
Przygotuj farsz:
Wlej do patelni oliwę, wsyp cebulę i chwilę smaż, dodaj zmielone piersi kurczaka, przyprawy, paprykę, szczypiorek, wymieszaj, smaż kilka minut, od czasu do czasu przemieszaj. Odstaw do wystudzenia, w tym czasie przygotuj ciasto filo.
Z ciasta filo wytnij prostokąty ok. 20cm x 12. Za pomocą obręczy wykrawaj kółka z ciasta.
Posmaruj masłem lub olejem jeden płat ciasta, na środek rozłóż wałek z farszy, złóż na pół, posmaruj masłem i układaj płatki z ciasta, całość odwróć na drugą stronę i delikatnie zwijaj jak roladę, włóż do foremki na muffinki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i piecz przez ok. 10 minut lub do zarumienienia płatków.
Smacznego.