Surówka jak u chińczyka, smaczna, łatwa i tania surówka chińska.
Chociaż wydaje się być prosta w przygotowaniu, to odnalezienie jej smaku wcale tak łatwe nie jest. Surówka z kapusty, kojarzona przede wszystkim z azjatyckimi knajpami, sprawdzi się jako dodatek do wielu dań.
Składniki:
– 1/4 główki kapusty białej
– 1 szt. marchewki
– 1/4 szklanki oleju
– 1/4 szklanki octu białego
– 1/4 szklanki cukru białego
– 1 łyżeczka soli
– 1 ząbek czosnku
Sposób wykonania:
Szatkujemy drobno kapustę i marchewkę, mieszamy.
Przygotowujemy zalewę składającą się z 1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki octu, 1/4 szklanki cukru i łyżeczki soli. Do zalewy wciskamy czosnek. Zalewę podgrzewamy i polewamy nią kapustę.
Dokładnie mieszamy aby zalewa dokładnie połączyła się z kapustą. Po polaniu i wymieszaniu chłodzimy.
Smacznego!
Ps. lepsze niż w knajpce u chińczyka 🙂 Można posypać zmielonymi orzeszkami.