Przepis na mus z mango do deserów jest szybki i prosty. Większość pracy wykona za Ciebie blender i lodówka, a efekt – zdecydowanie jest tego wart. Mus z mango możesz zjeść w pucharku, choć nadaje się on również do przełożenia tarty lub innego ciasta.
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!
Składniki:
– mango – 500 g
– galaretka cytrynowa – 150 g
– woda – 700 ml
– sok z pół cytryny
– mleczko kokosowe – 400 g
– mleko – 100 ml
– nasiona chia – 4 łyżki
– cukier – 4 łyżki
– żelatyna – 2 łyżki
Przygotuj:
– 5-6 szklaneczek
– blender
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie koniecznie użyj bardzo dojrzałego mango. Równie dobrze sprawdzi się też mango w plastrach z puszki.
Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj galaretkę
Do miski wsypujemy galaretkę cytrynową i zalewamy ją ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby przestygła.
KROK 2: Przygotuj mus z mango
Mango obieramy, pozbawiamy pestki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niego przestudzoną galaretkę, sok z cytryny i całość mieszamy.
KROK 3: Schładzamy spód ciasta
Połowę masy mango rozlewamy do szklaneczek i wkładamy do lodówki, by stężała. Drugą połowę zostawiamy w temperaturze pokojowej.
KROK 4: Przygotowujemy białą masę
Do rondelka wlewamy mleko i mleczko kokosowe. Następnie dodajemy cukier i nasiona chia. Całość podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Dodajemy żelatynę, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. Gotową masę odstawiamy, aby przestygła.
KROK 5: Składamy i chłodzimy sernik
Wystudzoną białą masę przelewamy na mango i chłodzimy w lodówce, aby lekko stężała. Następnie na wierzch sernika wylewamy pozostałą masę mango i całość chłodzimy przez minimum 3 godziny.
Możesz udekorować kawałkami mango i listkiem mięty.
Smacznego.