Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Deser Przystawka, przekąska sushi

Łódeczka z wodorostów Nori z łososiem i awokado

Fantazyjna i smaczna przekąska ala sushi, bez zawijania. Dwie wersje przygotowania tej przekąski, jedna z łososiem wędzonym na zimno i druga wersja z surowym. Sami zdecydujcie którą wersję polubicie, jak dla mnie obie są bardzo smaczne i obie polecam wypróbować.
Potrzebujesz:
– listki Nori
– ryż do sushi
– wędzony łosoś na zimno w kawałku
– awokado
– owoce granatu
– łyżka majonezu
– łyżka sosu srirarcha
– łyżka szczypiorku
Listki Nori potnij na cztery części, wkładaj do foremki na muffinki, dociśnij kieliszkiem i wstaw do piekarnika na 5 minut temperatura 180 stopni.
Ryż ugotuj tak jak na opakowaniu.
Awokado pokrój w kostkę.
Łososia pokrój w grubszą kostkę, wymieszaj ze szczypiorem, majonezem i sosem srirarcha.
Napełnij łódeczki Nori ryżem, włóż 4 kostki łososia, 3-4 kostki awokado, kilka owoców granatu.

II. Wersja z łososiem surowym
Składniki różnią się wykorzystaniem łososia, w tej wersji jest surowy. Na listki nori daj trochę ryżu, umieść w foremkach do muffinek, na górę połóż 4 kostki łososia surowego, wymieszanego z majonezem, sosem srirarcha i szczypiorkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu połóż 3 kostki awokado, 3-4 owoce granatu, łyżeczkę sosu z majonezu i ketchupu lub słodko-kwaśny sos chili.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ