Śledzie z cebulką i buraczkami, z dodatkiem ogórka kiszonego i sosu z musztardy. Najprostsza i najszybsza wersja sałatki śledziowej z buraczkami, idealna np. na Wigilię lub po prostu jeśli ktoś ma ochotę na „śledzia inaczej”.
Składniki:
– 500 g śledzi po wiejsku z cebulką
– 500 g buraków gotowanych lub pieczonych, obranych
– 2 ogórki kiszone
– koperek
– cebula
– sól, pieprz, olej lniany lub rzepakowy
Sos:
– 2 łyżeczki musztardy np. miodowej
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżki oleju roślinnego np. lnianego, rzepakowego
Cebulę pokrój w krążki, rozdziel poszczególne krążki, posól, a gdy spoci się – wytrzyj i jest gotowa do układania.
Buraczki pokrój w słupki lub plasterki, wyłóż na podłużnym półmisku, układaj kawałki śledzia.
Na śledziu układaj krążki cebuli i ogórek pokrojony w kostkę. Składniki sosu wymieszaj i polej po śledziach.
Smacznego.