Pieczarki możesz faszerować na wiele sposobów. Podstawą każdego farszu są nóżki grzybów. Musisz je odłączyć od kapelusza oraz wydrążyć brązowe blaszki pieczarek – oba składniki drobno posiekane trafią do farszu. Farsz możemy przygotować na różne sposoby: zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Do nadziewania świetnie sprawdzą się pieczarki portobello – są duże i mięsiste.
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski.
składniki:
– 500g dużych pieczarek
– 1 jajko
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– boczek surowy podwędzany
– natka pietruszki
– 100g sera tartego, najlepiej mozzarella
– sok z cytryny
– sol i pieprz
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy nóżki, które siekamy.
Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniały. Solimy delikatnie wewnątrz kapeluszy i odstawiamy.
W tym czasie siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzanym maśle podsmażamy przez chwilę cebulę, czosnek i posiekane części pieczarek.
Przekładamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser – zostawiając trochę na koniec pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy farszem kapelusze pieczarek. Pieczarki owijamy dookoła boczkiem.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy w nim napełnione pieczarki.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia posypujemy resztą sera.
Pieczarki podajemy z mieszanką sałat.
Smacznego!