Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Przystawka, przekąska sushi Wegańskie

Z czym zrobić sushi w domu – szybka przekąska na różne okazje

Sushi, czyli tradycyjne japońskie danie, na dobre zagościło w polskiej kuchni. W całym kraju możemy znaleźć wiele restauracji serwujących ten przysmak, jednak bez problemu przygotujemy go także w domowych warunkach. Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne! Przedstawiam cztery propozycje wykonania sushi.

I. Wstążka z ogórka z łososiem, awokado, papryką i żółta rzodkiew
– ogórek angielski
– awokado
– rzodkiew marynowana
– papryka słodka
– łosoś wędzony na zimno
– majonez
Ogórek potnij na 12cm kawałki, ostrym nożem tnij „wstążkę” z ogórka. Paprykę pokrój w cienkie długie słupki.
Awokado obierz, pokrój w plastry.
Rozłóż plaster ogórka, połóż kilka słupki papryki, awokado, rzodkiew marynowaną i trochę majonezu. Warzywa układaj tak, aby wystawały końcówki poza ogórek. Zwiń jak roladę. Przykryj łososiem, dociśnij i przetnij na trzy części.

II. Kanapka trójkątna sushi
– łosoś wędzony na zimno
– rzodkiew marynowana żółta
– ogórek zielony
– ryż do sushi ugotowany wg. przepisu
– listki nori
– majonez
Na listku nori ułóż warstwę ryżu, przekręć na drugą stronę. Na jednej połowie posmaruj delikatnie majonezem. Połóż rzodkiew marynowaną, łososia i warstwę ogórka, przykryj drugą połową, dociśnij i pokrój na cztery części po przekątnej.

III. Łosoś z awokado w kolorowym ryżu
– łosoś grubszy plaster
– ryż do sushi ugotowany wg. przepisu
– awokado
– listki Nori
– sezam czarny i biały
– papryka słodka w proszku
– majonez
1/4 listka nori odetnij, pozostałą część wyłóż ryżem, posyp sezamem czarnym i białym, po środku posyp papryką, lekko dociśnij, odwróć na drugą stronę. Przeciągnij szlaczek majonezem, połóż grubszy kawałek łososia i awokado. Zwiń jak roladę, pokrój na 6-7 kawałki. Układaj na półmisek.

IV. Sushi z krewetkami w cieście
– krewetki + tempura do smażenia
– olej do głębokiego smażenia
– sól
– ryż do sushi ugotowany wg. przepisu
– listki nori
– ogórek słupki
– majonez
– serek topiony cheddar w plastrach
– patyczki do szaszłyków
Krewetki posól, każdą wkładaj na patyczek – podczas smażenia nie skręci się. Tempurę rozmieszaj z zimną wodą do uzyskania gęstej śmietany. W głębokim rondlu lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury około 170-180 stopni. Krewetki zanurzaj w cieście tempura trzymając za patyczek, a następnie delikatnie zanurzaj w gorącym oleju. Smaż partiami, aby nie obniżać zbyt mocno temperatury oleju. Smaż krewetki na złoty kolor przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące.
1/4 listka nori odetnij, pozostałą część wyłóż ryżem, odwróć na drugą stronę. Układaj na szlaczku z majonezu krewetki tak, aby ogonki wystawały poza nori. Obok krewetek połóż kilka słupki z ogórka. Zwiń całość, na górę połóż ser cheddar, lekko dociśnij, potnij na mniejsze kawałki.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ