Pyszne kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków z ulubionym nadzieniem, świetnie sprawdzają się na imprezach z udziałem dzieci – chociaż i dorośli je uwielbiają – przeważnie robię z nadzieniem orzechowym. Można również użyć nutellę lub masę kajmakową ewentualnie swój ulubiony krem. Samo pieczenie nie jest skomplikowane, pieczemy je w specjalnych maszynkach elektrycznych lub nad gazem.
Składniki na około 100 orzeszków (po złączeniu).
Składniki na kruche ciasto:
– 400 g mąki pszennej
– 2 duże jajka
– 100 g cukru pudru
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 16 g cukru wanilinowego
– 250 g masła, pokrojonego w kostkę, schłodzonego
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
– krem czekoladowo – orzechowy typu nutella 200g
– 100g orzechów włoskich
Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiej, dodaj masło i posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć (ciasto można również zmiksować w mikserze). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na co najmniej 60 minut.
Ze schłodzonego ciasta zrób małe kuleczki (wielkość trzeba wyczuć – zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, jeśli będą zbyt duże, ciasto wypłynie ponad kształt foremki). Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 – 3 minuty – w zależności od mocy maszynki. Wyjm, odłóż do wystudzenia.
Przygotuj krem orzechowy:
Orzechy włoskie zmiel, dodaj do kremu czekoladowego, wymieszaj.
Orzeszki nadziewaj masą i łącz w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego