Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

ciasto francuskie Przystawka, przekąska

Krewetki z sosem koktajlowym na cieście francuskim

Ciasto francuskie i krewetki, jedno z szybkich i prostych pomysłów jak podać pyszne krewetki. Smażone w cieście wychodzą jędrne, chrupiące. Podane z sosem mogą być pyszną kolacją dla dwojga, lub przekąską na domowych imprezach.
Składniki:
– ciasto francuskie
– krewetki
– serek śmietankowy 130g
– bułka tarta
– olej do głębokiego smażenia krewetek
– panierka Tempura
– dodatki: listki pietruszki lub koper, słupki papryki czerwonej
sos koktajlowy:
– 2 łyżki chrzanu
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– 6 łyżek ketchupu


Wszystkie składniki sosu koktajlowego wymieszaj, na koniec dodaj serek śmietankowy, mieszaj do połączenia składników.
I.
Ciasto francuskie pokrój na małe kwadraty, posmaruj rozmąconym jajkiem i upiecz. Temperatura 200 stopni – 15 minut.
II.
3 łyżki panierki tempura wymieszaj z zimną wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Krewetki posól, zamocz w panierce, obtocz w bułce tartej i smaż na głębokim oleju 3-4 minuty. Wyjmuj na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
III.
Na kwadratach ciasta francuskiego zrób rozetę z sosu koktajlowego, umieść jedną krewetkę, udekoruj słupkiem papryki i listkiem pietruszki.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ