Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser Kremy, glazury Przepisy

Panna cotta – Królowa deserów na zimno

Królowa deserów na zimno – aksamitna, mocno śmietankowa i z dodatkiem wanilii, czyli panna cotta we własnej osobie. Klasyczny, włoski deser, który możesz podawać z najróżniejszymi owocami i dodatkami.
Panna cotta w trzech odsłonach.
Składniki:
– 250g herbatniki petit beurre
– 100g masła
– garść truskawek pokrojonych w kostkę
– 2 kiwi obrane pokrojone w kostkę
– kilka malin
– czereśnie z ogonkiem z syropu
– czerwona galaretka
– porzeczki
– bita śmietana
dodatkowo: 3 naczynia kwadratowe, 3 miseczki i 3 szklanki

Zacznij od przygotowania Panny cotty
Panna cotta:
– 12 g żelatyny
– 500 ml śmietanki 30%
– 150 ml mleka 3,2%
– 50 g cukru
– 2 łyżeczki ekstraktu Wanilia
Przygotowanie panny cotta:
Naczynia do panna cotty schłodź w lodówce. Dzięki temu deser szybciej będzie tężał.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia.
Śmietankę podgrzej razem z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii, aż się zagotuje.
Zdejmij z palnika, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj delikatnie do jej rozpuszczenia.
Odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

W czasie gdy panna cotta tężeje przygotuj herbatniki.
Herbatniki połam na mniejsze kawałki, zmiksuj, dodaj roztopione masło i wymieszaj.
dwie łyżeczki herbatników wsyp do każdego kwadratowego pojemnika, resztę rozsyp do szklanek, ubij i wyrównaj, odstaw.

Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, odstaw do wystudzenia.

Tężejącą ale jeszcze płynną pannę cottę rozlej do pojemników.
1. Pojemniki kwadratowe do połowy
2. Miseczki wypełnij 3/4 wysokości
3. Z reszty odlej trochę – wymieszaj z czerwonym barwnikiem, pozostałą część rozlej do trzech szklanek.
Odstaw do wystudzenia. Gdy jest chłodne wstaw do lodówki, szybciej stężeje.

Kolejny krok gdy panna cotta jest stężała:
1. Pojemnik kwadratowy uzupełnij wymieszanymi truskawkami z kiwi, na górze zrób kleksa z bitej śmietany, włóż małą plastikową łyżeczkę

2. Do miseczek wsyp porzeczki czerwone, zalej tężejącą czerwoną galaretką. Na koniec zrób rozetę z bitej śmietany na której umieść czerwoną czereśnię.

3. Do szklanek rozlej pannę cottę z czerwonym barwnikiem, zrób rozetę z bitej śmietany, umieść malinę i liść mięty.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ