Ekspresowo przygotowana choinka z ciasta francuskiego to świetna przekąska na Sylwestra, domówkę czy jako słodki dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Najlepiej smakują na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale równie dobrze możesz je zaserwować gościom w wersji na zimno. Przekąski z ciasta francuskiego to zawsze dobry pomysł na małe co nieco do przegryzienia. Ta tania imprezowa przekąska z pewnością Wam posmakuje!
Składniki:
– ciasto francuskie
– żółtko + łyżka mleka
– 100g łososia wędzonego
– 2 łyżki szczypioru
– 80g serka śmietankowego z ziołami
– łyżeczka pieprzu czerwonego
Ciasto rozłóż na stolnicy, przekrój na pół. Na jednej połowie rozsmaruj serek śmietankowy z ziołami, ułóż łososia wędzonego, posyp szczypiorem (zostaw pół łyżki), przykryj drugą połową. Zaznacz połowę górnego brzegu, nożem do pizzy krój od zaznaczonego punktu do rogu podstawy z jednej strony i drugiej strony. Boczne trójkąty pokrój na paseczki w miarę równe, skręć je lekko rozciągając. Środkowy trójkąt – natnij ciasto po bokach (choinkowe gałązki) na pasy o szerokości ok. 1 do 1,5 centymetra, zostawiając środkową część nie naciętą. Gałązki choinki skręć wokół własnej osi od siebie, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, ściskając je na końcu. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Paluszki i choinkę włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz ok. 20 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu posyp pozostałym szczypiorem i posyp pieprzem czerwonym. Dobrym dodatkiem jest sos czosnkowy.
Smacznego.