Zaskocz swoją rodzinę lub znajomych nowymi pomysłami na świątecznym stole. Takie jadalne świeczki pięknie się prezentują wśród dań.
Łatwe przystawki to szybki i łatwy sposób, aby wyjść i olśnić wszystkich, i mogą być proste, ale ich jakość i smak nie słabną, więc możemy zostawić każdego z otwartymi ustami w fantastyczny sposób.
Składniki:
– chleb tostowy
– serek waniliowy 250g
– cukier zielony i czerwony
– migdały
– mix bakalii 100g
Rurki metalowe lub rolki pozostałe po zużytej folii spożywczej.
Przygotowanie
Mix bakalii lekko zmiksuj, połącz z serkiem waniliowym zostawiając 2 łyżki serka, resztę wymieszaj.
Każdy plaster chleba tostowego rozwałkuj na cienki placek, odkrój skórki, wytnij 3 pary różnej wielkości prostokąty.
Jeżeli masz rurki metalowe, prostokąty chleba zwijaj na rurki, spinaj wykałaczkami. Rolki pozostałe po zużytej folii zawiń w folię aluminiową, spryskaj oliwą i zwijaj prostokąty chleba, spinaj wykałaczkami. Ułóż na blachę, nagrzej piekarnik do 200 stopni, podpiekaj ok. 15 minut. Mają być chrupiące.
Upieczone zdejm delikatnie z rurek, odstaw do wystudzenia.
Każdą rurkę z chleba smaruj cienko na zewnątrz serkiem waniliowym, obtaczaj w cukrze czerwonym i zielonym, odstawiaj na talerz. Do środka wciśnij serek z bakaliami, na górze umieść płomyk z migdałów. Udekoruj według swojego pomysłu lub skorzystaj z mojego .
Opcjonalnie: na talerz wyciśnij trochę serka ricotta, postaw świeczkę z chleba tostowego, wypełnij orzechami włoskimi do 2/3 wysokości, uzupełnij serkiem ricotta, umieść „płomyk”.
Smacznego.