Zachwyć swoich gości fantazyjnymi przystawkami. Choinka w koszyczku z ziemniaków na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, a poza tym wprowadzą nas w świąteczny nastrój.
Do przygotowania potrzebujesz:
– puree z groszku (przepis poniżej)
– 4-5 obrane ziemniaki
– kilka nitek makaronu vermicelli
– owoce granatu
– gwiazdki wycięte z sera Red Pesto
– różyczki brokułu ugotowane
Przygotowanie koszyczków ziemniaczanych:
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy zimną wodą – dzięki temu będą chrupiące. Osusz ręcznikiem papierowym. Z ziemniaka wytnij półokrągłą frytkę, również usmaż.
W rondelku podgrzewamy olej. Bierzemy 2 metalowe sitka (takie jak np. do cukru pudru lub mąki – najlepiej metalowe). Jedno sitko wykładamy ziemniakami – spód i boki. Ziemniaki dociskamy drugim sitkiem i zanurzamy w oleju (zachowujemy szczególną ostrożność przy smażeniu). Smażymy na złoty kolor. Gotowe gniazdka wyjmujemy z sitka (jeśli nie chcą wyjść podważamy nożem i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu, lekko posól.
Składniki na puree z groszku
– 1 szalotka
– 200g zielonego groszku ( może być mrożony)
– 3 łyżki masła klarowanego
– łyżka majonezu
– sól, pieprz do smaku
– 2 łyżki jogurtu
Przygotuj puree:
Szalotkę pokrój na drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami masła klarowanego, smaż do zeszklenia.
Wsyp do cebulki groszek zielony, wymieszaj. Po ok. 5 minutach gdy groszek jest miękki, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę majonezu, wymieszaj.
Zdejm patelnię z ognia, całość blenduj na gładko. Jeżeli jest za gęsty – dodaj odrobinę jogurtu.
Zetnij na drobno kwiat brokułu, wypełnij koszyczki ziemniaczane. Puree z groszku przełóż do worka cukierniczego z tylką i wyciśnij kształt choinki. Udekoruj nitką makaronu vermicelli, owocami granatu, na czubku umieść gwiazdkę z sera Red Pesto.
Smacznego.